Aktualności

25 czerwca 2023 14:33 | Aktualności

My, Europejczycy

  W dniach 19-21 czerwca w naszej szkole miała miejsce druga edycja  Dni Europejskich. Inicjatywa naszych nauczycielek języków obcych: anglistki Marty Janowskiej i germanistki Emilii Przestackiej miała na celu popularyzację wiedzy o krajach europejskich. Działanie podejmowane w ramach projektu wymagały od uczestników wiedzy i umiejętności pracy zespołowej.

     Pierwszego dnia czyli 19 czerwca wszystkie klasy przygotowały lapbooki prezentujące kulturę, geografię, zabytki przydzielonych im państw. I tak klasa I wykonała lapbook na temat Belgii, klasa II – Holandii, klasa III – Irlandii, klasa IV – Norwegii, klasa V- Węgier, kl. VI – Wielkiej Brytanii, klasa VII –Niemiec, VIII- Chorwacji. Efekty prac klasowych zespołów można podziwiać na szkolnym holu.

    21 czerwca był dniem niezwykle emocjonującym. Wszystkie klasy stanęły do wyścigu, którego celem był skarb. Ale żeby go zdobyć nie trzeba było kopać, nurkować, czy wspinać się, raczej należało sięgnąć do zasobów swojej wiedzy i rozwiązać językowe i geograficzne łamigłówki, rebusy, ułożyć puzzle. Dzieci musiały odwiedzić pięć punktów, na których otrzymywały wskazówki do dalszych działań.  Klasy rywalizowały w dwóch kategoriach wiekowych: drużyny z klas I-III i klasy IV-VIII. W kategorii młodszej najlepiej poradziła sobie klasa III, w starszej to klasa V ubiegła współzawodników.

     Finałem projektu był oczekiwany przez łasuchów jarmark. 21 czerwca nasz hol przyciągał aromatami i wyglądem potraw charakterystycznych dla krajów, które zostały uwzględnione w tegorocznym projekcie. Klasa I zapraszała na frytki i belgijskie gofry, klasa II kusiła serami i super pysznym holenderskim  fast foodem o nazwie kapsalon. Klasa III oferowała frytki i ryby, czyli dania irlandzkie. Czwartoklasiści przygotowali pyszne, kruche  norweskie ciasteczka berlinerkranser i ryby, na stoisku klasy V można było poczęstować się langoszem – jest to specjalność kuchni węgierskiej. Klasa VI w swojej ofercie miała smakołyki rodem z Anglii, czyli tosty, kiełbaski i crumble z jabłkami. Klasa VII częstowała szarlotką, niemiecką sałatką ziemniaczaną, kiełbaskami curry, a klasa VIII- zupą minestrone, chorwackimi minipączkami o nazwie fritule i soparnikiem. A teraz pytanie – kto poczuł apetyt na małe co nieco po przeczytaniu tego akapitu? Cóż, poszukajcie przepisów na wspomniane potrawy i wypróbujcie je. Naprawdę warto

Przeczytano: 124 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: