Portal odwiedziły 292143 osoby
Aktualnie przebywają 2 osoby
11 lutego 2024 19:03 | Aktualności
Która lepsza – margherita, marinara, capricciosa?
Wg Wikipedii - potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie, gdzie powstały jej nowe warianty. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, z sosem pomidorowym, posypany tartym serem (najczęściej jest to mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.
Brzmi znajomo, prawda? 9 lutego obchodzimy Dzień Pizzy – dania, które zdobyło serca milionów łasuchów.
W naszej szkole inicjatorkami Dnia Pizzy były nauczycielki - Marta Janowska i Martyna Pańczak. Przygotowały ciekawe zadania związane z tym popularnym smakołykiem i zaplanowały kilka atrakcji, które urozmaiciły ostatni piątek przed feriami.
9 stycznia koordynatorka szkolnego Dnia Pizzy – Marta Pańczak wyjaśniła uczniom zasady pracy nad zadaniami. Okazało się, że to wydarzenie ma integrujący charakter, bo jego uczestnicy nie będą pracować w klasowych zespołach, ale takich, do których dostaną się drogą losowania. Następnie każda grupa otrzymała pakiet z zadaniami, po czym udała się do klasy, by pochylić się nad łamigłówkami. Zespoły sprawnie rozwiązywały zadania logiczne i test na podstawie filmu o tematyce kulinarnej i układały puzzle. Później wszystkie drużyny przeszły na salę gimnastyczną, gdzie rywalizowały w konkurencjach zręcznościowych. Ale czym byłby Dzień Pizzy bez degustacji? Kiedy tylko dostarczono do szkoły charakterystyczne płaskie pudełka z pachnącą zawartością, wszyscy uczestnicy zgodnie ustawili się w kolejce po pizzę. Po emocjach sportowych każdy zjadł z apetytem swój kawałek wypieku.