Aktualności

23 czerwca 2024 16:01 | Aktualności

Poznajemy Europę

18 i 19 czerwca obchodziliśmy kolejną edycję Dni Europejskich. Przedsięwzięcie realizowane z inicjatywy naszej anglistki Marty Janowskiej i germanistki Emilii Przestackiej ma na celu przybliżenie uczniom kultury państw europejskich m. in. ich symboli narodowych, zabytków, obyczajowości i kulinariów.

Pierwszego dnia wszystkie klasy opracowały prezentacje na temat przydzielonych im wcześniej krajów. Klasy I-III przygotowały plakaty, starsze- pokazy multimedialne. Następnie ich przedstawiciele zademonstrowali efekty pracy swoich zespołów na holu.

I tak rzecznik pierwszoklasistów opowiedział o kulturalnym dorobku Turcji. Reprezentant klasy II mówił o atrakcjach związanych z Austrią. Później głos zabrał trzecioklasista i przybliżył publiczności ciekawostki dotyczące Szwecji. O kulturze Malty opowiedział reprezentant klasy IV, zaś Litwy – przewodniczący kl. V. Wydelegowani przez kolegów uczniowie klasy VI, VII i VIII przedstawili odpowiednio informacje o Słowenii, Cypru i Rumunii.

Drugi dzień to oczekiwane przez wszystkich uczniów degustacje tradycyjnych potraw z wymienionych wyżej państw. Dzięki rodzicom, a może i dzięki umiejętnościom kulinarnym samych uczniów, na klasowych stoiskach pojawiło się wiele smakołyków. Można powiedzieć, że oferta przewyższyła menu niejednej restauracji z gwiazdką Michelin. Wymienimy tu tylko kilka z tych specjałów. To, jak wyglądały i jak ładnie zostały wyeksponowane, zobaczycie w naszej galerii, natomiast ich smak i aromat musicie sobie, drodzy czytelnicy, wyobrazić. Uczestnicy szkolnych Dni Europejskich mieli więcej szczęścia i spróbowali m. in. rumuńską zupę ciorbę i faszerowaną paprykę, słoweński gulasz, chłodnik litewski. „Cypryjczycy” częstowali musaką z bakłażanem, „Maltańczycy” potrawą zwaną timpana. Powodzeniem cieszyły się szwedzkie klopsiki i drożdżówki z cynamonem, obok kusił sernik wiedeński. Pierwszoklasiści zachęcali do spróbowania dania zwanego pilaw.

Uff! Czy ktoś teraz zgłodniał? Jeśli tak, trzeba sięgnąć po książkę kucharską lub zasoby Internetu, poszukać odpowiednie przepisy i nacieszyć swoje kubki smakowe. Wakacje mogą sprzyjać eksperymentom kulinarnym.

Przeczytano: 93 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: