Aktualności

04 listopada 2024 09:52 | Aktualności

Szkolny Dzień Dyni

Cucurbita – tak tytułują ją naukowcy, bania – to określenie przyjęło się w języku potocznym, korbol – tak zwą ją w gwarze poznańskiej. Mowa o dyni, czyli królowej jesiennych warzyw. Powszechnie jest uważana za warzywo, jednak rozwija się z kwiatka i zawiera pestki- to typowe dla owoców. Niezależnie od botanicznych klasyfikacji dynia jest popularnym składnikiem wielu smacznych potraw. Jej kulinarną wszechstronność wykorzystano podczas naszych szkolnych obchodów Dnia Dyni, które odbyły się 30 października.

Tego dnia, zgodnie z sugestią SU, prawie wszyscy włożyli stroje lub ozdoby w kolorach żółtym lub pomarańczowym, czyli w takich, w jakich zwykle występuje popularna bania. Zanim jednak zebrani na holu uczniowie i nauczyciele mogli spróbować jesiennych smakołyków, odbyło się ogłoszenie wyników konkursu na najładniejszą dynię wykonaną z surowców wtórnych. Zwyciężyła dynia zrobiona przez klasę V. Chłopcy z tej klasy otrzymali vouchery na dzień bez pytania, które pewnie wykorzystają w najbliższym czasie.

Po sesji wszystkich klas z wykonanymi przez nich dyniami przyszedł czas na konsumpcję. Członkowie Samorządu Uczniowskiego zachęcali do skorzystania z oferty ze stoiska, przy którym można było degustować przepyszną zupę- krem z dyni i kompot z dyniowymi kosteczkami. W sąsiedniej kawiarence uczniowie i nauczyciele mogli kupić muffinki, ciasto cynamonowe, pieczone gruszki z nadzieniem, bułki z ziarnami dyni, deserki z galaretki, a później zasiąść przy stoliczku i raczyć się słodkościami.

Szkolny Dzień Dyni został przygotowany z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego. Członkowie zarządu SU wraz z dziewczynami z kl. VI i VII już poprzedniego dnia zakasali rękawy i wykorzystując swoje kulinarne umiejętności przygotowali znaczną część smakołyków.

Przeczytano: 92 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: